Banner molen de hoop

 

Activiteiten

Fietsroute ‘Verken de kust bij Callantsoog en Juliandorp’
Maak kennis met de uitgestrekte duinen, stroken weiland en de bollenvelden van de Anna Paulownapolder met deze route. Je fietst onderweg door de mooie omgeving van Den Helder, Julianadorp en Callantsoog. Het eerste gedeelte van deze route neemt je mee vanuit ‘t Zand naar Callantsoog en Den Helder. Waai lekker uit langs de kust, geniet van de weidsheid van de Noordzee waar je over uitkijkt en bewonder de vuurtoren de Groote Kaap.Aan het einde van de route kom je weer uit in ‘t Zand bij Korenmolen Zeeman ‘t Zand. Je kunt hier uitpuffen van je tocht met een kopje koffie of een glaasje fris met gebak erbij. Heb je een camper? Dan kun je ook overnachten op een van de 14 camperplaatsen bij deze molen. Download hier de gehele beschrijving van de route.

Historische Molenfietsroute door de Zijpe (26 km)
fietsroute molensRond de Molen de Hoop in 't Zand is een mooie fietsroute uitgezet langs verschillende molens en historische punten in De Zijper polder. De route voert langs in totaal 6 molens, het kustdorp Callantsoog, het Noord-Hollands kanaal en door de polder van de Zijpe. De oude haven van Oudesluis, het Tsunami-monument en de oude stolpboerderij Groenland zijn in de route opgenomen. Langs de route vindt u verschillende informatieborden en rustplaatsen. De totale route is ongeveer 26 km lang en is in 2-2,5 uur goed te fietsen (afhankelijk van de duur van uw rustpauzes). De routebeschrijving is gratis te verkrijgen bij de Molen de Hoop of kunt u hier downloaden. Een uitgebreide beschrijving van de bezienswaardigheden langs de route kunt u bij Molen de Hoop in 't Zand verkrijgen tegen een kleine vergoeding. En natuurlijk bent u op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur altijd welkom voor een rondleiding op de Molen de Hoop en een kopje koffie, thee of een koele versnapering.

Draaien molen en koren malen
maalkoppel stellingzolderMolen draait houdt in dat de molen ‘voor de prins’ draait, ofwel er staan geen maalstenen in het werk. Als de wind het toestaat wordt de molen wel voorzien van zeilen. De molen is tevens te bezichtigen en de boet is open voor thee of koffie.
Koren malen betekent dat er koren vermalen wordt tot meel. Als er voldoende wind is, gebeurt dat met windkracht en de maalstenen op de stellingzolder. Bij weinig wind wordt er gemalen op het maalkoppel op de begane grond, die aangedreven wordt door een oude dieselmotor uit 1932. De molen is ook te bezichtigen en de boet is open voor thee of koffie.
Als er geen koren wordt gemalen en de molen ook niet draait is er toch nog veel te zien in de molen. Er is altijd een molengids aanwezig, die u kan rondleiden en interessante verhalen over de molen kan vertellen. De boet is open voor thee of koffie.